Oletko lähdössä yrittäjäksi tai suunnittelemassa uutta yritystä?

Apua voi kysyä ja sitä myös saa!

Neuvoja löytyy myös laajasta verkostosta:

Lisätietoa löytyy laajasti mm. www.suomi.fi/yritykselle ja www.uusyrityskeskus.fi verkkosivuilta

Yrittäjän ominaisuudet (lähde: www.uusyrityskeskus.fi)

Kun suunnittelet yrittäjyyttä, kannattaa pysähtyä hetkeksi pohtimaan, onko sinulla yrittäjämäinen luonne ja ominaisuuksia, jotka auttavat menestymään yrittäjänä.

Entä mahdollistaako elämäntilanteesi sen, että pystyt keskittymään yritykseesi ja kenties odottamaan hetken ennen kuin yrityksesi toiminta on riittävän kannattavaa tuodakseen sinulle elannon?

Sinun täytyy myös uskoa lujasti omaan liikeideaasi. Lisäksi tarvitset taitoja yrityksen johtamisessa, myynnissä, markkinoinnissa ja taloushallinnossa. Toki myös ammattitaidolla on käyttöä – sähköalan yrittäjän on oltava ammattitaitoinen sähköasentaja, jos hän yrityksen johtamisen ohella tekee myös itse asennustöitä.

Kaikkea sinun ei kuitenkaan tarvitse osata itse, vaan voit ostaa palveluita esimerkiksi mainos- ja tilitoimistoista. Voit myös kouluttautua lisää ja suorittaa yrittäjän ammattitutkinnon tai käydä erilaisia yrittäjyyteen liittyviä kursseja.

Yritysmuodolla on väliä (lähde: www.uusyrityskeskus.fi)

Kun liiketoimintasuunnitelma ja laskelmat ovat kunnossa, ei yrityksen perustaminen ole vaikeaa, mutta muutama perusasia sinun pitää selvittää ja laittaa kuntoon. Näitä ovat sopimukset, erilaiset luvat, ilmoitukset viranomaisten rekistereihin ja vakuutukset, esimerkiksi YEL.

Perustamistoimiin liittyy myös yritysmuodon valinta. Kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta – valintaan vaikuttavat muun muassa liikeidea, liiketoiminnan luonne, yrittäjien määrä, rahoituksen tarve ja verotus.

Suomessa harjoitetaan yritystoimintaa pääosin seuraavissa yritysmuodoissa: yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimi, osakeyhtiö, osuuskunta, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö. Yleisimmät yritysmuodot ovat toiminimi ja osakeyhtiö.

Yritysmuodon valintaan vaikuttavat esimerkiksi: